EGR szelep górcső alatt. Avagy miért is fontos ez az alkatrész

A levegőszennyezés és káros anyag kibocsátás csökkentése manapság nagy figyelmet kap, gyakorlatilag a mindennapi média része is.

Ezen törekvések üdvözítők és a Ford élenjáró technológiákat, alkatrészeket és alkatrész beszállítókat alkalmaz, hogy teljesítse a gépjárműgyártókra 2014-től kötelező Euro 6-os környezetvédelmi besorolás szabványának előírásait.

Természetesen a káros anyag kibocsátásáért nem csak az EGR szelep felel, de fontos megjegyezni, hogy az autógyár az adott beszállító termékével tesztelte és finomhangolta a motorok értékeit, így ha ez az alkatrész cserére szorul, mindenképpen a gyári alkatrész használata a legjobb döntés.

Az EGR szelep elsődleges feladata, hogy működés során a káros, jellemzően nitrogén-oxid és nitrogén-dioxid vegyületeket visszavezesse a motor égésterébe, ahol az újbóli elégetés után lényegesen tisztább vegyület távozik a kipufogóból a levegőbe.

Dízel motorok esetében az alkatrész üresjárat során teljesen nyitva van, és akár a kipufogógáz felét is képes visszajuttatni az égéstérbe. Teljes terhelés esetén az EGR szelep zár.

Benzines motorok esetén fordított a működés, az alkatrész üresjárat esetén zárva van. Benzines gépjárműveknél a kipufogógáz visszavezetése a dízel motornál elérhetőhöz képest maximálisan 10%.

EGR meghibásodás döntően ezen alkatrész eltömődése okozza, amikor a szelep valamely állásban ragad, és nem tudja ellátni feladatát.

Az alábbi jelek utalhatnak EGR meghibásodásra:

  • a motor járása „kopogóssá” válik.
  • a motor teljesítménye jelentősen csökken.
  • az alapjárat nem megfelelő.
  • érezhetően megnő a fogyasztás.

Az EGR szelepet szervizekben Ford által akreditált hibakód kiolvasóval tudják diagnosztizálni.

Az EGR szelep élettartamát nagyban befolyásolja az alkalmazott motorolaj, ezért akkor járunk el a leghelyesebben, ha a gépkönyv szerinti motorolajjal üzemeltetjük az autót. Itt fontos kiemelni, hogy ne csak a viszkozitásra (10W40, 5W30, 5W20, stb...) figyeljünk, hanem az olaj származási és gyártási helyére, továbbá a viszkozitás melletti specifikációra is fektessünk hangsúlyt.

Ezek példaként ilyenek lehetnek:

  • WSS-M2C913C
  • WSS-M2C913-D
  • WSS-M2C948-B
  • WSS-M2C950-A

Az EGR szelep meghibásodásánál olykor elegendő megoldás, ha a szerviz kitisztítja, de ez nem minden esetben elegendő. Ha anyagilag megoldható, a szelep cseréjét szoktuk javasolni, mert ez az alkatrész a gépjármű leállását is okozhatja, ami kellemetlenné tudja tenni a nyaralásunkat vagy a munkánk elvégzését.

Fontos megemlíteni, hogy a gyári alkatrészek szavatolják a hibátlan működést és a káros anyag kibocsátási előírások betartását.

Alkatrész webshopunkban igyekeztünk olyan árképzést kialakítani, hogy az ár-érték arány megfelelő opció lehessen a tisztelt vásárlóink számára.

Alkatrész webáruházunkat folyamatosan bővítjük és igyekszünk minél jobb szolgáltatást kínálni a Ford autó tulajdonosoknak.

Bejelentkezés