A tisztán elektromos hajtású Ford Transit megkezdi kemény munkáját

A tisztán elektromos hajtású Ford Transit megkezdi kemény munkáját Európa útjain: a legnagyobb európai flottáknál kezdetét veszi a tisztán elektromos hajtású E-Transit közúti próbája, mielőtt az autó 2022 tavaszán kereskedelmi forgalomba kerül.

A kísérletsorozat tíz darab E-Transit prototípussal indul, és a valós körülmények közt végrehajtott, intenzív tesztek során kiderül majd, hogyan válik be az E-Transit a postáknál, az önkormányzatoknál, a közműszolgáltatóknál, illetve a házhoz szállító és az élelmiszer-szállító cégeknél Németországban, Norvégiában és az Egyesült Királyságban. A tesztelő partnerek közt megtalálható az AWB köztisztasági vállalat, Köln város közműflottája, a brit DHL Express, a DPD, a Norvég Posta, és a Recover Nordic.

A felhasználók az E-Transit összes kivitelét próbára teszik, beleértve a dobozos áruszállító, a duplakabinos áruszállító és az önjáró alvázas változatokat is (3,5-től 4,25 tonna megengedett össztömeggel1), nem beszélve a különféle speciális felépítményekről, amelyek hűen tükrözik a Transit alkalmazásának változatos körülményeit.

“Szeretnénk bebizonyítani, hogy vásárlóink a környezeti terhelésük mérséklése mellett is javíthatják termelékenységüket,” nyilatkozta Dave Petts, a Ford Európa városi elektromos áruszállító üzletágának vezetője. “Ha az autót valódi felhasználók vezetik és valódi feladatokat végeznek vele, nyilvánvalóvá válnak majd az E-Transit előnyei, mi pedig értékes tapasztalatokat szerzünk a használat módjáról és a töltések gyakoriságáról, aminek alapján tovább tökéletesíthetjük a járművet.”

A mostani közúti próba az új E-Transit fejlesztési munkáinak utolsó fázisát jelenti, amit egy kemény tesztprogram előzött meg a Ford próbapályáin és tervezőközpontjaiban. A próbát elvégző flottapartnerek hat, illetve tizenkét hónapon keresztül üzemeltetik majd az E-Transit prototípusokat.

Egy sor speciális felépítmény

Körültekintő tervezésének köszönhetően az E-Transit egyszerűen és praktikusan átépíthető, méghozzá ugyanazokkal a szerelvényekkel, mint az eddigi Transit modellek. A tesztsorozat járműveinek egy részét – a Ford Minősített Jármű Átalakító hálózatának segítségével – olyan felépítményekkel alakították ki, amelyek jól érzékeltetik az E-Transit platform sokoldalúságát és rugalmasságát:

Hűtőkocsi élelmiszer-szállításhoz, 2,3 kW teljesítményű ProPower Onboard rendszerrel

Alacsonyplatós felépítmény építkezésekhez, világítótestekkel és súlyérzékelőkkel

Ketreces billenőplató hulladékszállításhoz

Házhozszállító dobozos felépítmény, átjárható rekeszfallal és légrugós hátsó felfüggesztéssel

Házhozszállító felépítmény belső polcrendszerrel, átjárható rekeszfallal és gyors kiszállást biztosító első üléssel

Az E-Transit közúti tesztsorozatát azután szervezte meg a vállalat, hogy előtte már sikeres tapasztalatokat szerzett a Transit Custom Plug-In Hybrid hasonló próbájával, amikor a tipikus városi szolgáltatók több mint 240.000 kilométeren át használták a típust, miközben a munkájuk során bejárt útvonalak 75 százalékát nulla emisszióval teljesítették London belső kerületeiben2. Hasonló tesztekre került sor Kölnben is, ahol bebizonyosodott egy innovatív megoldás, a dinamikus geofencing előnye, amely a különösen magas légszennyezettségű környékeken automatikusan bekapcsolta az autókban a nulla károsanyag-kibocsátású elektromos hajtást, hozzájárulva ezzel a városi levegőminőség javításához.

2020-ban a Ford már a hatodik sikeres évét zárta az európai haszongépjármű-piac első számú szereplőjeként. Ez a trend 2021-ben is folytatódott, hiszen a márka az év első felében is megőrizte ezt a pozícióját.

 

 

Bejelentkezés