Önvezető autó teszt

Sherif Marakby, a Ford önvezető és elektromos járművekért felelős alelnöke - "Nem kétséges, hogy az önvezető járművek a jövőben komoly hatással lesznek majd az emberek és az árucikkek gazdaságosabb szállítására. Ám e hatás mértéke – akárcsak az, hogy milyen gyorsan érvényesül – nagyban függ az üzleti és politikai szereplők, valamint a társadalom együttműködésétől.

Ma egy újabb jelentős lépésről számolhatunk be az önvezető járművek tömeges megjelenésével kapcsolatban, hiszen partneri kapcsolatra lépünk a Lyft vállalattal, s ennek köszönhetően mindkét cég közelebb került ahhoz, hogy elősegítse a jövő megfizethetőbb, önállóbb és praktikusabb közlekedésének megszületését.

Miközben a Fordnál saját önvezető modellünk és az Argo AI virtuális vezetőrendszer folyamatos tökéletesítése révén jól haladunk az önvezető technológiák fejlesztésével, ezzel párhuzamosan olyan infrastruktúrák és rendszerek kiépítésén is dolgozunk, amelyek megkönnyítik majd az emberek számára szolgáltatásunk használatát. Ezt valahogy így kell elképzelni: egy napon, amikor valaki a csúcsidőszakban nyitja meg a Lyft alkalmazást, a Fordnak és a Lyft szoftverének képesnek kell majd lennie arra, hogy gyorsan a rendelkezésére bocsásson egy önvezető autót, amivel a lehető leghamarabb és a legnagyobb biztonságban juthat el úticéljához.

És itt kezdődik a mi közös munkánk a Lyft vállalattal.

A Lyft komoly ügyfél hálózattal és egyre növekvő rendelésállománnyal rendelkezik, valamint értékes ismeretekkel arról, hogyan áramlik a forgalom a nagyvárosokon belül. Nekünk nagy tapasztalatunk van az önvezető járművek fejlesztésében és a tömeggyártásban. Mindkét vállalat foglalkozik flottakezeléssel és big data adatelemzéssel. Képességeink és tudásunk egyesítésével hatékonyan oszthatjuk meg egymással az információkat, ami segít abban, hogy a legjobb döntéseket hozzuk meg a jövőre nézve. Néhány kérdés, amelyeket közösen kell majd megválaszolnunk:

Hogyan alakíthatjuk ki úgy technológiai platformunkat, hogy az könnyen csatlakozhasson partnereink (például a Lyft) platformjaihoz, hatékonyan bocsátva az ügyfél rendelkezésére egy önvezető autót?

A megosztott adatok és információk alapján melyik városokban vezessük be az önvezető autókkal kapcsolatos szolgáltatásunkat?

Milyen infrastruktúra szükséges egy önvezető autókból álló flotta üzemeltetésére és karbantartására, hogy ezek az autók bármikor az ügyfelek rendelkezésére állhassanak?

Néhányan úgy tekintenek az önvezető autók kínálta lehetőségekre, mint egy versenyre, amit meg kell nyerni. Mi azonban arra összpontosítunk, hogy az emberek igényein és kívánságain alapuló szolgáltatást alakítsunk ki. Számunkra elsődleges szempont e járművek biztonságos és önálló működése, hogy az ügyfelek higgyenek abban: az önvezető technológia egyszer az életük részévé válhat.

Technológiai platformunk kiépítésével párhuzamosan ember által vezetett járműveket is üzembe állítunk a Lyft hálózatában. Így praktikusan tesztelhetjük platformunk kezelőfelületét, és kompatibilitását a Lyft ügyfél-platformjával, vagyis azzal a felülettel, amit jelenleg is mindenki láthat, aki megnyitja a Lyft alkalmazást. Fejlesztő csapataink már egy ideje közösen dolgoznak, úgy programozva rendszereinket, hogy azok képesek legyenek kommunikálni egymással. Az a célunk, hogy a Lyft felhasználóinak élménye változatlan maradjon.

Önvezető autóinkat is be fogjuk kapcsolni a Lyft hálózatába. Ám mindaddig nem fogunk utasokat szállítani ezekkel az autókkal, amíg meg nem bizonyosodtunk arról, hogy technológiánk minden tekintetben pozitív, megnyugtató élményt nyújt. Amikor készen állunk erre, akkor önvezető autóink a Lyft jelenlegi autóvezető közösségével párhuzamosan működnek majd, a csúcsidőszakokban is lehetővé téve a gyors és megfizethető közlekedést.

Arra számítunk, hogy együttműködésünk a Lyft vállalattal felgyorsítja azt a folyamatot, aminek eredményeképpen megszülethet az önvezető járművekre alapozott, gazdaságos és életképes üzletág. A Lyft hálózatára és értékes tapasztalatára támaszkodva elérhetjük, hogy az önvezető járművek fontos szereplőivé váljanak a jövő közlekedésének, és hogy e technológia – minden előnyével együtt – értékesen gazdagítsa az emberek mindennapi életét.

Bejelentkezés