Nézzük mi is az a részecskeszűrő, ismertebb nevén a DPF

2009-es évtől diesel autót kizárólag részecskeszűrővel (DPF) szerelt autókat lehet gyártani az EU-n belül. Ez az alkatrész a környezetvédelem jegyében született, mert feladata a koromrészecskék kiáramlásának a megakadályozása, tárolása.

A tárolás értelemszerűen a végtelenségig nem lehetséges, így ezzel az alkatrésszel bizony törődni kell. A Ford EURO6-os motorjai már Ad Blue folyadék rendszerrel működnek, melyeket a kötelező szervizelésnél mindenképpen pótolni kell. Az AdBlue folyadék a kipufogógázba történő befecskendezésével magas hőmérsékleten szén-dioxidot és karbamid ammóniát termel, ahol az ammónia a gázolaj elégetésével keletkező nitrogén-oxidokkal reakcióba lép. Az így kialakult kémiai reakció végén az egészségre teljesen ártalmatlan nitrogén és vízgőz hagyja el a járművet.

Természetesen ennek az igen bonyolult kémiai sorozatért igen mélyre kell nyúlni az autó tulajdonosának abban az esetben, ha nem az előírásnak megfelelően használja és szervizeli ezt az alkatrészt. Az élettartamot nagyban befolyásolja, ha a diesel Ford autót kizárólag vagy túlnyomó részben városban használják vagy sokszor állítják és indítják el a motort. Nagy hangsúlyt kell fordítani a megfelelő szakszervizelésre is, ahol a felhasznált motorolaj és motorolaj szűrő a gyári előírásokat és specifikációt teljesíti.

Gyakorlati jó tanács, hogy 400-500 km-enként tegyen meg a vezető egy körülbelül 40-50 km-es városon kívüli etapot, ahol a tévhittel szemben nem azon van a hangsúly, hogy 130 km/h-val autópályán haladjunk, hanem azon, hogy lehetőleg magasabb 2.000 - 2.100-as fordulatszám tartományban haladjunk.

Maga a részecskeszűrő, betartva a fentieket, előre láthatólag 150 000 km-ig maximálisan ellátja feladatát. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy milyen jelek utalhatnak a nem megfelelő működésre:

  • a műszerfalon lévő részecskeszűrő ikon világít
  • az autó az eddigiekhez képest sokkal jobban füstöl
  • az autó teljesítménye érezhetően lecsökken
  • a motor vészprogramba kapcsol

Bejelentkezés