Gyalogosészlelés alkatrész szemszögből

2014-ben Európában a halálos kimenetelű közúti balesetek áldozatainak egyötöde volt gyalogos, és azok fele sötétedés után szenvedett balesetet. Ez a szám inspirálta lépésre a Ford mérnökeit, akik az alkatrész üzletággal közösen kidolgozták a továbbfejlesztett Gyalogosészlelő technológiát, ami immár éjszaka is megbízhatóan működik.

Az alkatrész fejlesztést végző csapat sötétben tesztelte a rendszert, egy zárt pályán életnagyságú próbabábukat helyezve az autók útjába, majd utána zsúfolt nagyvárosokban, többek közt Párizsban és Amszterdamban is próbára tették a technológia működését.

A gyalogosészlelés funkciót két alkatrész beépítése biztosítja. Egyrészt a szélvédő mögött elhelyezett kamera, másrészt a lökhárítóba épített radar. Ezen alkatrészek jelei kerülnek feldolgozásra, majd ezeket a rendszer összeveti az alkatrész memóriájában tárolt “gyalogos alak” adatbázisával. Ennek segítségével tudja megkülönböztetni az embereket például a fatörzsektől vagy az útjelző tábláktól.

Az alkatrész kamerája több, mint 30 képet közvetít másodpercenként. Az élőkép és a széles látószög segítségével a rendszer még éjszaka is képes felismerni a gyalogosokat, amikor csak az autó fényszórója világítja meg őket. Ha a biztonsági alkatrész rendszer gázolásveszélyt érzékel, először fény- és hangjelzéssel figyelmezteti a vezetőt. Ha az autós erre nem reagál, a berendezés automatikusan aktiválja a fékeket. A továbbfejlesztett gyalogosészlelés funkció még idén megjelenik az új generációs Ford Fiesta modellben.

Gyakorlati jó tanácsok az éjszakai vezetéshez:

  • Indulás előtt ellenőrizze le az évszakhoz megfelelő ablakmosó folyadék szintjét.
  • Célszerű évenként a gyártó által jóváhagyott ablaktörlő lapátokat lecserélni.
  • Az ablakok és a visszapillantók mindig legyenek tiszták, valamint jég- és páramentesek.
  • Tisztítsa meg az összes lámpaburát, ellenőrizze a világítás működését.
  • A kivilágítatlan utakon használjon távolsági fényt, és kapcsoljon vissza tompítottra, ha szemből érkezik egy másik autó.
  • Ne vezessen fáradtan, és két óránként tartson pihenőt.
  • Rendszeresen vizsgáltassa meg a látását.

Bejelentkezés